Σε κίνδυνο ερημοποίησης η περιοχή Μεσσαρά, στο νομό του Ηρακλείου Κρήτης.

03/01/2012 00:45

 

Με κίνδυνο της ερημοποίησης απειλείται η περιοχή της Μεσσαράς, τονίστηκε από καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της τετράχρονης έρευνας του προγράμματος DESIRE στην ενδοχώρα και το νότο της περιοχής, στα πλαίσια μιας ημερίδας στο δήμο Γόρτυνας.
Η ορεινή Μεσσαρά έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργείται από τις διαβρώσεις του εδάφους, κυρίως λόγω της υπερβόσκησης, ενώ στον αντίποδα ο κάμπος κινδυνεύει λόγω της υπεράντλησης των υδάτινων πόρων.
Προφανώς ρόλο θα παίξει και η κλιματική αλλαγή με την ξηρασία σαν έντονο φαινόμενο, γιαυτό και θα πρέπει οι παραγωγοί να μην ψεκάζουν με ζιζανιοκτόνα και να επιλέγουν την καλλιέργεια του εδάφους χωρίς άροση, αν θέλουν να έχουν καλύτερη παραγωγή με μικρότερο κόστος και παράλληλα να προστατεύσουν και το περιβάλλον. Για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα οι επιστήμονες τόνισαν πως χρειάζεται συνετή διαχείριση του υπάρχοντος δυναμικού καθώς και διάφορα έργα όπως φράγματα.

Από την πλευρά του δήμου τονίσθηκε η ανάγκη να υπάρξει περιβαλλοντική συνείδηση από τους πολίτες προκειμένου να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της ερημοποίησης.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν φορείς και πολίτες της περιοχής που ενημερώθηκαν για ένα φαινόμενο που απειλεί τις μελλοντικές γενιές, αφού κάθε χρόνο χάνονται παγκοσμίως 50-70 εκατομμύρια στρέμματα γης, εξαιτίας της ερημοποίησης.
Προς ενημέρωση των πολιτών-δημοτών για τα επακόλουθα της κλιματικής αλλαγής και του αλόγιστου τρόπου ανάπτυξης των περιοχών, πολλά μπορούν να κάνουν οι τοπικοί δήμοι στις περιοχές τους. Όχι μόνο στο πεδίο της ενημέρωσης όμως. Για την αλλαγή των συνειδήσεων απαιτούνται και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Όταν θα λειώσουν τα χιόνια στις Μαδάρες, οι Μοίρες θα γίνουν λιμάνι κι αντί για ελιές θα φυτεύουμε χουρμαδιές…

Πόσες φορές έχουμε διαβάσει ή ακούσει εκφράσεις, όπως, "ο καιρός τρελάθηκε", "συχνότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα", "η απόψυξη έχει αρχίσει στους πόλους"; Σίγουρα πολλές, ίσως τόσες που να καταντά πλέον ενοχλητικό και να …γυρίζουμε σελίδα ή να αλλάζουμε κανάλι ή σταθμό. Όμως, αν θεωρείτε ότι όλα αυτά είναι απλά τίτλοι εφημερίδων ή δελτίων ειδήσεων που επιχειρούν να μας τρομάξουν ή ότι αφορούν φαινόμενα πολύ μακρινά που δε μας αγγίζουν, μήπως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε; Δυστυχώς, η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει εδώ, συμβαίνει τώρα και μας αφορά όλους, και μάλιστα άμεσα. Ειδικά για την Κρήτη οι συνέπειες θα είναι σοβαρές, όπως θα δούμε στην συνέχεια

Τα νέα για τη χώρα μας τα προσεχή χρόνια φαίνεται ότι είναι μάλλον κάτι παραπάνω από δυσάρεστα. Γενικότερα, προβλέπουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας από 2 έως 5 βαθμούς σε όλη τη ζώνη της Μεσογείου, μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια θα επικρατήσουν έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας, με λειψυδρία και ξηρασία στις νότιες περιοχές, πλημμύρες και σφοδρές βροχοπτώσεις στις βόρειες. Ορισμένοι μάλιστα εφιστούν την προσοχή ακόμη και στο ενδεχόμενο ερήμωσης, καθώς είναι πιθανόν η χώρα να βρεθεί σε ζώνη λειψυδρίας.

Ειδικότερα, για το νησί της Κρήτης, που δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι 20-30% μικρότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο το χειμώνα. Το καλοκαίρι όμως, η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεγαλόνησο αναμένεται μεγαλύτερη των 2οC. Έκθεση ομάδας για την έρευνα του κλίματος του Πανεπιστημίου East Anglia στη Βρετανία, έδειξε ότι στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, όπου βρίσκεται και η Κρήτη, η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σύμφωνα με μελέτη του ίδιου Πανεπιστημίου και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι αλλαγές που αναμένονται στην Κρήτη από την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων του θερμοκηπίου, επικεντρώνονται σε μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,26-1,44οC για το έτος 2030, αλλά και άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 18 εκατοστά. Από την άλλη, αναμένονται πιο ακανόνιστες και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, ενώ τα καλοκαίρια θα είναι ξηρότερα με έντονα προβλήματα λειψυδρίας - άλλωστε ήδη ταλαιπωρούν αρκετές περιοχές του νησιού ανάμεσά τους το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο – καθώς αναμένεται αύξηση της ζήτησης νερού, που θα εκτοξεύσει την πιθανότητα λειψυδρίας από 20% που ήταν το 1980, σε 85% το 2020.

Και μπορεί τα παραπάνω ν’ αποτελούν απλώς τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για το μακρινό μέλλον, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να μιλά με απόλυτη βεβαιότητα, ας έχουμε όμως όλοι οι Κρητικοί υπόψη μας, ότι ενδεχόμενη επαλήθευσή τους θα έχει σαν αποτέλεσμα να πληγούν σημαντικοί τομείς της κοινωνίας, της οικονομίας και των οικοσυστημάτων της Κρήτης.

Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένεται να παρατηρηθούν στις τουριστικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην παράκτια ζώνη, ιδιαίτερα στο βόρειο μέρος του νησιού. Εκεί, ένα σημαντικό τμήμα της ακτής εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από θάλασσα, ενώ η προβλεπόμενη άνοδος της θερμοκρασίας πιθανόν ν’ αποθαρρύνει τις καλοκαιρινές διακοπές στην Κρήτη, που μέχρι στιγμής αποτελεί δημοφιλή προορισμό, καθώς οι τουρίστες θα αναζητούν πλέον δροσερότερα θέρετρα.

Στις πόλεις, οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά στις λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 50 εκατοστά. Με δεδομένο ότι όλα τα αστικά κέντρα του νησιού είναι κτισμένα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης και ένας μεγάλος αριθμός οικονομικών δραστηριοτήτων εξαρτάται από τη θαλάσσια διακίνηση αγαθών, εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Εκτιμάται επίσης, ότι χιλιάδες ζωικά και φυτικά είδη απειλούνται ευθέως από την αποσταθεροποίηση του κλίματος. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται είδη υπό εξαφάνιση, αποδημητικά πουλιά, απομονωμένοι πληθυσμοί, είδη που περιορίζονται στις παράκτιες περιοχές και είδη με μειωμένη γενετική ικανότητα προσαρμογής....

 

Πηγή: https://stigmes.gr/pageflip/stigmes96/index.html?pageNumber=44
 

—————

Back