Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε καθαρό πόσιμο νερό.
Το σχετικό ψήφισμα υιοθέτησε χθες με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού. Το σχέδιο ψηφίσματος ήταν πρωτοβουλία του πρέσβη της Βολιβίας στον ΟΗΕ, Πάμπλο Σόλον: "Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από νερό. Τα 2/3 του σώματός μας και το 75 % του εγκεφάλου μας είναι νερό. Χωρίς τροφή μπορεί κανείς να επιβιώσει για αρκετές εβδομάδες, χωρίς νερό όμως όχι".
"Οι ασθένειες που προέρχονται από την έλλειψη νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής, προκαλούν περισσότερα θύματα από ότι οι πόλεμοι"Τον κίνδυνο αυτό αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ περίπου 884 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και 2,7 εκατομμύρια σε τουαλέτες και εγκαταστάσεις υγιεινής. Οι συνέπειες είναι δραματικές. Κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω έλλειψης νερού ή από ασθένειες που οφείλονται σε μολυσμένο νερό:
"Οι ασθένειες που προέρχονται από την έλλειψη νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής, προκαλούν περισσότερα θύματα από ότι οι πόλεμοι. Η διάρροια είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά. Η έλλειψη νερού σκοτώνει περισσότερα παιδιά από ότι το Aids, η ελονοσία και η ιλαρά μαζί".
Το πρόβλημα θα ενταθεί
Κάποτε η έλλειψη νερού και η ερημοποίηση αφορούσε μόνον την Αφρική και στην Ασία. Στο μεταξύ τα προβλήματα αυτά έχουν φτάσει και στην Ευρώπη. Στη νότια Ισπανία η έρημος διευρύνεται κάθε χρόνο κατά ένα χιλιόμετρο προς βορρά. Την ίδια ώρα σε ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη η έλλειψη νερού γίνεται αιτία συγκρούσεων.
Για την Καναδή Μόντ Μπάρλοβ, ιδρύτρια του πρότζεκτ Blue Planet, η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού για ολοένα και περισσότερους ανθρώπους συνιστά τη χειρότερη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ίδια εκτιμά ότι το πρόβλημα θα ενταθεί: "Δεν θα υπάρχει αρκετό νερό για όλους, εάν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Διανύουμε μια οικολογική κρίση υδάτινων πόρων. Οι ποσότητες πόσιμου νερού μειώνονται συνεχώς".
Επιφυλακτικές οι βιομηχανικές χώρες
Αναζητώντας πόσιμο νερόΜέσω του πρότζεκτ της, η κα. Μπάρλοβ δραστηριοποιείται υπέρ της προστασίας και της δίκαιης κατανομής των υδάτινων πόρων. Το χθεσινό ψήφισμα των ΗΕ είναι αποτέλεσμα δικών της επίμονων προσπαθειών. Στη ψηφοφορία 122 χώρες - μέλη ψήφισαν υπέρ, ενώ 41 - κυρίως βιομηχανικές - απείχαν. Ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία προσπάθησαν μέχρι και την τελευταία στιγμή να αποτρέψουν την έγκριση του ψηφίσματος. Η Γερμανία ψήφισε υπέρ, με τον πρέσβη της στα ΗΕ Πέτερ Βίτιγκ να τηρεί σαφείς αποστάσεις από τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν οι Αμερικανοί και όχι μόνο:
'Δεν συμμεριζόμαστε αυτή την αξιολόγηση. Η Γερμανία αισθάνεται υποχρεωμένη να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για μείωση του αριθμού των φτωχών στο μισό μέχρι το 2015. Σε αυτό συγκαταλέγεται και ο στόχος μείωσης στο μισό του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό ".
Η χθεσινή απόφαση έχει όμως περισσότερο συμβολική σημασία, αφού δεν έχει νομική υπόσταση.
—————