H λειψυδρία απειλεί τη Δυτική Κρήτη

03/01/2012 00:43

 

Χαμηλότερος κατά δύο μέτρα σε σύγκριση με το 2009 - που ήταν η πιο ξηρή χρονιά της 15ετίας -είναι ο υδροφόρος ορίζοντας του Νομού Χανίων, κάτι που αυτόματα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των αρμόδιων φορέων. Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των γεωτρήσεων, παρατηρείται μεγάλη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων ενώ, την ίδια ώρα, οι απώλειες νερού είναι αυξημένες.


    Σε συνάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών αποφασίστηκε η σύσταση μιας επιτροπής που θα καταθέσει άμεσα μια σειρά από προτάσεις εξοικονόμησης νερού. "Διανύουμε μια πολύ ξηρή χρονιά, ακόμα χειρότερη με την περυσινή που ήταν η χειρότερη της 15ετίας. Οι στάθμες του υδροφόρου ορίζοντα είναι τουλάχιστον δύο μέτρα πιο χαμηλές σε σύγκριση με πέρυσι", τόνισε ο αναπληρών γενικός  διευθυντής του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης Μάρκος Πατρελάκης, που επισκέφτηκε 
τη λίμνη της Αγιάς προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος του προβλήματος.
      Για το μέγεθος του προβλήματος μίλησε και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ν. Νικολαΐδης, ο οποίος και σημείωσε πως "τα χιόνια στα Λευκά Ορη έχουν λιώσει από τις αρχές Μαρτίου. Η στάθμη στις γεωτρήσεις της Αγιάς είναι 50-80 cm χαμηλότερες, η εκφόρτιση των πηγών του Στύλου έχει μειωθεί σημαντικά και οι πηγές των Μεσκλών τείνουν να στερέψουν... Αν δεν προβούμε σε άμεσες δράσεις προβλέπουμε ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι".
   

—————

Back