• Στην ευέλικτη ζώνη δοκιμάστε να παίξετε τα παρακάτω παιχνίδια:

              1.   Katharismos_Nerou.exe (1,5 MB)

              2.   Eksoikonomisi_Nerou.exe (1,9 MB)

 

  • Δείτε μια ταινιούλα για τον κύκλο του νερού. Επιλέξτε την πρώτη ταινιούλα στη δεξιά πλευρά της ιστοσελίδας. 

  • Ενημερωθείτε για τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την έλλειψη νερού. Επιλέξτε τη δεύτερη ταινιούλα στη δεξιά πλευρά της ιστοσελίδας.

  • Αν θέλετε να δείτε και μια ταινία από την οργάνωση Μεσόγειος SOS, επιλέξτε την τρίτη ταινιούλα στη δεξιά πλευρά της ιστοσελίδας.

  • Τέλος, για να δείτε μια ταινιούλα για τη σπατάλη του νερού, επιλέξτε την τέταρτη ταινιούλα στη δεξιά πλευρά της ιστοσελίδας. 

  • Δραστηριοτητα με θέμα: Σοβαροί κίνδυνοι για τους υγροτόπους της Κρήτης

Σύμφωνα με καταγγελία του υπευθύνου του προγράμματος «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδος», χιλιάδες πτηνά, ψάρια, χελώνες και άλλοι οργανισμοί της Κρήτης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισης εξ αιτίας της διαρκούς καταστροφής των υγροτόπων του νησιού. Όπως αποκαλύπτει ο υπεύθυνος του προγράμματος, η ζημιά είναι άνω του 60% από την συνεχιζόμενη καταστροφή των 107 φυσικών και 98 τεχνιτών υγροτόπων της Κρήτης από τις επιχωματώσεις, μπαζώματα, υπεραντλήσεις, επεκτάσεις καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο υγρότοπος του Αλμυρού στο Ηράκλειο όπου η καταστροφή είναι πέραν του 70% καθώς έχουν κτισθεί σπίτια, ξενοδοχεία, καταστήματα, ακόμη και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα το όλο πρόβλημα ενδέχεται να λάβει εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις αν προσθέσουμε και το υδρογραφικό δίκτυο της Κρήτης στο οποίο η έλλειψη νερού φθάνει έως και το 70%.

Αναζητήστε στο διαδίκτυο πηγές και βρείτε: 

  • Στοιχεία για το αν ευσταθεί η παραπάνω καταγγελία. Υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν μια επερχόμενη τέτοια καταστροφή;

  • Σύμφωνα με όσα μάθατε μέχρι τώρα ή/και όσα στοιχεία βρείτε, φτιάξτε μια παρουσίαση για το υδρογραφικό δίκτυο της Κρήτης και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

 

  • Με τη βοήθεια του δασκάλου/δασκάλας σας φτιάξτε μια ταινία χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Windows movie maker που υπάρχει σε κάθε υπολογιστή. (Για να δείτε αυτή που φτιάξαμε εμείς επιλέξτε την υποσελίδα " Δείτε την ταινία μας" αυτής της σελίδας).